Talonrakennusalan ammattitutkinto valmistaa sinut suunnittelemaan, rakentamaan ja valvomaan projekteja tehokkaasti ja taloudellisesti.
Tutkintoon hakeutujalla tulee olla alan työpaikka tai työharjoittelupaikka. Tutkinnossa vaadittavat näytöt tehdään rakennustyömaalla.
Talonrakennusalan ammattitutkinnon suoritettuasi hoidat ammattialasi tehtävät itsenäisesti muuttuvissakin toimintaympäristöissä.
- Kykenet opastamaan muita ja valvomaan muiden suorittamia tehtäviä.
- Suoriudut työtehtävistä ammattityöntekijän joutuisuudella ja toimit taloudellisesti.
- Hallitset ammattialasi taidot ja tiedot ja osaat soveltaa niitä ratkaistessasi työtehtäviin liittyviä ongelmia.
- Opit suunnittelemaan, rakentamaan ja valvomaan rakennusprojekteja.
- Suunnittelet työsi sekä mahdollisesti myös muiden töitä huomioiden muut toimijat.
- Viestit ja tuotat tarvittaessa tehtäviisi liittyviä tekstejä suomeksi tai ruotsiksi.
Kenelle tutkinto sopii?
Tutkinto on tarkoitettu sinulle, jolla on suoritettuna rakennusalan perustutkinto tai jos sinulla on sitä vastaavat tiedot ja taidot. Tutkinto soveltuu erinomaisesti myös sellaiselle henkilölle, joka on työskennellyt alalla jo pitkään, mutta ammatillinen tutkinto puuttuu.
Tutkintoon hakeutujalla tulee olla alan työpaikka tai työharjoittelupaikka. Tutkinnossa vaadittavat näytöt tehdään rakennustyömaalla.
Talonrakennusalan ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu pakollisesta tutkinnon osasta (30 osp) ja valinnaisista tutkinnon osista (120 osp).
Pakollinen tutkinnon osa:
- Talouden, työn ja ympäristön hallinta, 30 osp
Valinnaiset tutkinnon osat on jaettu aihealueittain osa-alueisiin, joista tutkinnon suorittaja valitsee yhteensä 120 osp:n verran osia.
Valinnaisia tutkinnon osia on esimerkiksi seuraavista osa-alueista:
- betonirakenteet
- puurakenteet
- muuratut rakenteet
- metallirakenteet
- korjausrakentaminen ja eristykset
- tekniset työt
Talonrakennusalan ammattitutkintoon voi myös sisällyttää tutkinnon osan tai osia muista tutkinnoista.
Tutkinnon suorittaminen
Keskimääräinen kesto on 1,5-2 vuotta. Kesto tarkentuu koulutuksen alussa laaditun henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan. Suunnitelmassa otetaan huomioon aikaisemmin hankittu osaaminen ja työkokemuksen pituus.
Oppiminen tapahtuu työpaikalla ja koulutuksen teoriaosuus etäopintoina.
Koulutusmuoto
Oppisopimus on työelämälähtöinen koulutusmuoto, jossa suurin osa tarvittavasta ammatillisesta osaamisesta hankitaan tekemällä työtä omalla työpaikalla. Oppisopimuskoulutus sisältää työelämässä oppimista omalla työpaikalla, opetusta sekä verkko-opintoja. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että opiskelijaksi hakeutuvalla on jo valmiiksi sovittuna alalle soveltuva työpaikka, jossa oppisopimuskoulutuksen voi toteuttaa. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta.
Koko tutkinnon suorittamisen opiskelijamaksu on 200 euroa (alv 0 %). Opiskelijamaksun voit maksaa 1–4 erässä. Ensimmäinen erä maksetaan opintojen alkaessa.
Työnantajalla on mahdollisuus korvata opiskelijamaksu opiskelijalle verovapaasti (Verohallinnon ohje: ”työnantaja voi verovapaasti korvata työntekijän itse maksaman työnantajan intressissä olleen koulutuksen laskua ja maksutositteita vastaan").
Tutkinnosta on mahdollisuus suorittaa myös osatutkintoja. Osatutkinnon opiskelijamaksu on 1.1.2024 alkaen 80 osp/120 euroa, 40 osp/60 euroa tai 30 osp/40 euroa (alv 0 %). Opiskelijamaksu suoritetaan opintojen alkaessa.
Opiskelijamaksua ei palauteta koulutuksen keskeytyessä. Yritykselle oppisopimus on maksuton. Lue lisää oppisopimuksesta.