Välinehuoltaja, välinehuoltoalan perustutkinto Perustutkinto

Välinehuoltajat työssään

Tämä tutkinto on tarkoitettu sinulle, joka haluat työskennellä välinehuollon työtehtävissä. Välinehuoltopalveluja tarjoavat esimerkiksi sairaaloiden, hammashoitoloiden, eläinklinikoiden ja laboratorioiden välinehuollot. Välinehuoltajan työ on infektioiden torjuntatyötä, jota ohjaavat eettiset, hygieeniset ja aseptiset periaatteet.

Seuraavat välinehuoltoalan perustutkinto -koulutukset alkavat tammikuussa ja huhtikuussa 2025.

Kenelle tutkinto sopii?

Hakijalla tulee olla hyvä terveys (koulutus on SORA-lainsäädännön alaista koulutusta), riittävä fyysinen kunto ja riittävä suomen kielen suullinen ja kirjallinen taito (taso B1) sekä tietotekniset valmiudet. Kielitaidon vaatimus liittyy asiakasturvallisuuteen.

Terveydelliset edellytykset 1.8.2018 alkaen: Opiskelu ja ammatissa toimiminen edellyttävät hyvää fyysistä toimintakykyä, henkistä tasapainoa ja kykyä olla vuorovaikutuksessa erilaisten ihmisten kanssa.

Opiskelijaksi ei voida ottaa henkilöä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai työelämässä oppimiseen, jos valtioneuvoston asetuksissa (1032 ja 1033/2011) määritellyissä sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan tutkinnoissa opintoihin liittyvät turvallisuusvaatimukset sitä edellyttävät ja jos estettä ei voida kohtuullisin toimin poistaa. Henkilön terveydentilan tai toimintakyvyn osalta tulee arvioida mahdollisten sairauksien aiheuttamat rajoitteet ja sairauksien yksilöllinen hoitotilanne.

Opiskelijaksi ottamisen esteenä voivat olla

  • sellaiset psyykkiset sairaudet, jotka estävät käytännön työtehtäviin tai työelämässä oppimiseen osallistumisen, kuten ajankohtainen hoitamaton psykoosi tai vaikea toimintakykyä laskeva masennus.
  • sellaiset fyysiset sairaudet, kuten liikunta- ja tukielimistön sairaudet tai vammat sekä krooniset ihottumat, jotka rajoittavat toimintakykyä siinä määrin, että estävät käytännön työtehtävissä toimimisen tai työelämässä oppimiseen osallistumisen. 
  • päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus

Hakijan tulee ilmaista mahdolliset opiskelua tai työllistymistä haittaavat tekijät SORA-lainsäädännön mukaisesti. Tarvittaessa pyydetään lääkärinlausunto terveydentilasta.

Tutustu myös THL:n ohjeistukseen rokotuksista ja tartuntataudeista.

Opiskelijaksi valinnassa ovat ensisijalla hakijat, joilla ei ole suoritettuna ammatillista tai korkeakoulututkintoa, työttömät työnhakijat ja ylioppilaat.

Tutkinnon suorittaminen

Koulutusmuoto

Koulutus on mahdollista suorittaa omaehtoisena koulutuksena.

Omaehtoinen koulutus voi olla joko päätoimista tai sivutoimista ja se soveltuu niin työssäkäyvälle kuin työttömällekin. Omaehtoinen koulutus sisältää lähiopetusta, verkko-opintoja sekä koulutus- tai oppisopimuksella toteutettavia työelämäjaksoja. Päätoiminen opiskelija voi hakea Kelan opintotukea. Työttömien työnhakijoiden kannattaa olla yhteydessä omaan TE-toimistoon ja sopia mahdollisuudesta opiskella työttömyystuella. Sivutoimisen opiskelu mahdollistaa työssäkäynnin opintojen ohella. Lue lisää omaehtoisesta koulutuksesta.

Opiskelijat kustantavat oppikirjat ja muun opiskelumateriaalin itse.

Tutkinto on mahdollista suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena.

 

Inspiroidu

Lue lisää artikkeleita