Tämä tutkinto on tarkoitettu sinulle, joka haluat työskennellä välinehuollon työtehtävissä. Välinehuoltopalveluja tarjoavat esimerkiksi sairaaloiden, hammashoitoloiden, eläinklinikoiden ja laboratorioiden välinehuollot. Välinehuoltajan työ on infektioiden torjuntatyötä, jota ohjaavat eettiset, hygieeniset ja aseptiset periaatteet.
Seuraavat välinehuoltoalan perustutkinto -koulutukset alkavat tammikuussa ja huhtikuussa 2025.
Kenelle tutkinto sopii?
Sinulla tulee olla hyvä terveys (koulutus on SORA-lainsäädännön alaista koulutusta), riittävä fyysinen kunto ja riittävä suomen kielen suullinen ja kirjallinen taito (taso B1) sekä tietotekniset valmiudet. Kielitaidon vaatimus liittyy asiakasturvallisuuteen.
Terveydelliset edellytykset 1.8.2018 alkaen: Opiskelu ja ammatissa toimiminen edellyttävät hyvää fyysistä toimintakykyä, henkistä tasapainoa ja kykyä olla vuorovaikutuksessa erilaisten ihmisten kanssa.
Opiskelijaksi ei voida ottaa henkilöä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai työelämässä oppimiseen, jos valtioneuvoston asetuksissa (1032 ja 1033/2011) määritellyissä sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan tutkinnoissa opintoihin liittyvät turvallisuusvaatimukset sitä edellyttävät ja jos estettä ei voida kohtuullisin toimin poistaa. Henkilön terveydentilan tai toimintakyvyn osalta tulee arvioida mahdollisten sairauksien aiheuttamat rajoitteet ja sairauksien yksilöllinen hoitotilanne.
Opiskelijaksi ottamisen esteenä voivat olla
- sellaiset psyykkiset sairaudet, jotka estävät käytännön työtehtäviin tai työelämässä oppimiseen osallistumisen, kuten ajankohtainen hoitamaton psykoosi tai vaikea toimintakykyä laskeva masennus
- sellaiset fyysiset sairaudet, kuten liikunta- ja tukielimistön sairaudet tai vammat sekä krooniset ihottumat, jotka rajoittavat toimintakykyä siinä määrin, että estävät käytännön työtehtävissä toimimisen tai työelämässä oppimiseen osallistumisen
- päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus
Hakijan tulee ilmaista mahdolliset opiskelua tai työllistymistä haittaavat tekijät SORA-lainsäädännön mukaisesti. Tarvittaessa pyydetään lääkärinlausunto terveydentilasta.
Tutustu myös THL:n ohjeistukseen rokotuksista ja tartuntataudeista.
Koulutuksen tavoitteena on kouluttautua välinehuollon työtehtäviin. Voit suorittaa koko tutkinnon tai haluamasi tutkinnon osan välinehuoltoalan perustutkinnosta. Halutessasi voit syventää jo olemassa olevaa ammattitaitoasi opiskelemalla valinnaisia tutkinnonosia, esimerkiksi välinehuoltoa suun terveydenhuollossa tai terveydenhuollon logistisia palveluja.
Tutkinnon rakenne
Välinehuoltoalan perustutkinto (180 osaamispistettä) muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).
Kaikille pakolliset tutkinnon osat, 120 osp
- Infektioiden torjunta välineiden huoltotyössä, 20 osp
- Välineiden puhdistaminen ja desinfiointi, 30 osp
- Välineiden pakkaamisprosessissa toimiminen, 25 osp
- Välineiden sterilointi, 25 osp
- Prosessin ohjaus, tuotantojärjestelmien hyödyntäminen ja laatutyö välinehuoltotyössä, 20 osp
Valinnaiset tutkinnon osat, joista valitaan yksi, 25 osp
- Välinehuolto suun terveydenhuollossa, 25 osp
- Terveydenhuollon logistiset palvelut, 25 osp
- Välinehuolto kliinisissä ja elintarvike- sekä kemianteollisuuden palveluyksiköissä, 25 osp
Valinnaisena tutkinnon osana voidaan tunnustaa myös aikaisemmin hankittua osaamista tutkinnonperusteiden muodostumissäännön mukaisesti.
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Tutustu tutkinnon perusteisiin täältä.
Tutkinnon suorittaminen
Koulutuksen kesto on noin 2 vuotta opintojen henkilökohtaistaminen ja aikaisempi osaaminen huomioiden.
Koulutus toteutetaan online-koulutuksena. Jotta voit osallistua koulutukseen etänä, tarvitset tietokoneen ja nettiyhteyden.
Koulutusmuoto
Koulutus on mahdollista suorittaa oppisopimuskoulutuksena
Oppisopimus on työelämälähtöinen koulutusmuoto, jossa suurin osa tarvittavasta ammatillisesta osaamisesta hankitaan tekemällä työtä omalla työpaikalla. Oppisopimuskoulutus sisältää työelämässä oppimista omalla työpaikalla, lähiopetusta sekä verkko-opintoja. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että opiskelijaksi hakeutuvalla on jo valmiiksi sovittuna alalle soveltuva työpaikka, jossa oppisopimuskoulutuksen voi toteuttaa. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta.
Opiskelijat kustantavat oppikirjat ja muun opiskelumateriaalin itse.
Tutkinto on mahdollista suorittaa myös omaehtoisena koulutuksena.