Talotekniikan ammattitutkinnon suorittanut nuohooja (AT) osaa nuohota tulisijat ja savuhormit hyvää kädentaitoa osoittaen tehokkaasti, oikein ja siististi. Koulutus on tarkoitettu sinulle, joka työskentelet jo alalla.
Nuohooja tuntee alansa lainsäädännön, ohjeet sekä suositukset. Nuohoojana osaat neuvoa ja opastaa asiakkaita palamiseen, korvausilmaan, tulisijoihin ja savuhormeihin liittyvissä suunnittelu-, asennus-, käyttö- ja huoltoasioissa. Hallitset palonehkäisyn perusteet ja tunnet tärkeimmät kiinteistöjen palo- ja asumisturvallisuuteen vaikuttavat tekijät sekä tunnistat puutteet ja riskit.
Nuohooja (AT) suorittanut henkilö toimii palo- ja asumisturvallisuuden nuohousalan ammattilaisena joko itsenäisenä ammatinharjoittajana tai osana isompaa tiimiä.
Kenelle tutkinto sopii?
Soveltuvuus alalle ja edellytykset suorittaa tutkinto. Hakijalla tulee olla hyvä fyysinen kunto sekä riittävä suomen kielen taso. Opiskelijalla tulee olla työelämävalmiudet ja kyky työskennellä niin itsenäisesti kuin osana työryhmää.
Tutkinnon suorittaakseen hakijalla tulee olla työpaikassa mahdollisuus tehdä alan tutkintoon liittyviä monipuolisia työtehtäviä.
Sisältö vastaa Talotekniikan ammattitutkinnon nuohouksen osaamisalan tavoitteita.
Tutkintonimike on Nuohooja (AT)
Tutkinto muodostuu kahdesta pakollisesta tutkinnon osasta (100 osp)
- Tulisijojen ja savuhormien nuohous, 50 osp
- Kiinteistöjen palo- ja asumisturvallisuuden tarkkaileminen, 50 osp
Lisäksi valinnaisista tutkinnon osista (50 osp)
- Ilmanvaihtojärjestelmien tasapainotus, 25 osp
- Ilmanvaihtojärjestelmien puhdistaminen, 25 osp
Henkilökohtaisessa opiskelusuunnitelmassa voidaan valita myös tutkinnonosia Talotekniikan ammattitutkinnon muistakin osaamisaloilta
Tutkinnon suorittaminen
Koulutus kestää 1 - 1,5 vuotta.
Koulutus sisältää 13 lähiopetuspäivää.
Oppiminen tapahtuu pääosin työpaikalla päivittäisissä työtehtävissä. Teemme vahvaa yhteistyötä Nuohousalan keskusliitto ry kanssa, tulisijojen ja savuhormien nuohous -kouluttajana toimii liiton edustaja. Tämän lisäksi opiskelija osallistuu henkilökohtaisesti suunnitellun aikataulun mukaisesti lähiopintoihin Taitotalossa sekä ohjattuun verkko- ja itseopiskeluun. Tutkintosuoritukset tehdään näytöin omien työtehtävien yhteydessä. Arvioinnin tekevät kouluttaja ja työpaikan edustaja yhdessä.
Koulutusmuoto
Koulutus on mahdollista suorittaa oppisopimuskoulutuksena.
Oppisopimus on työelämälähtöinen koulutusmuoto, jossa suurin osa tarvittavasta ammatillisesta osaamisesta hankitaan tekemällä työtä omalla työpaikalla. Oppisopimuskoulutus sisältää työelämässä oppimista omalla työpaikalla, lähiopetusta sekä verkko-opintoja. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että opiskelijaksi hakeutuvalla on jo valmiiksi sovittuna alalle soveltuva työpaikka, jossa oppisopimuskoulutuksen voi toteuttaa. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta.
Opiskelijaksi valinnassa ovat ensisijalla hakijat, joilla ei ole suoritettuna ammatillista tai korkeakoulututkintoa, työttömät työnhakijat ja ylioppilaat.