Koulutus täydentää osaamistasi ja ammattitaitoasi mm. voimalaitosten käytöstä ja kunnossapidosta, voimalaitosprosesseista laiteratkaisuineen, ympäristö- ja turvallisuusasioista ja henkilötyön johtamisesta. Koulutuksessa perehdyt myös painelaitteiden, eritoten kattilalaitosten sekä höyry- ja kuumavesikattiloiden käytönvalvontaan ja käytönvalvojan vaatimuksiin.
Energia-alan erikoisammattitutkinto (voimalaitostekniikan osaamisala) vastaa painelaitelainsäädännössä säädettyä koulutusta kattilalaitoksen käytönvalvojan pätevyyskirjoihin: konemestari ja ylikonemestari.
Kenelle tutkinto sopii?
Voit hakeutua opiskelemaan, kun sinulla on aiemmin suoritettu soveltuva energia-alan ammattitutkinto, alikonemestarikoulutus tai alikonemestarinkirja. Lisäksi sinulla on oppisopimuskoulutukseen soveltuva työsuhde tai yrittäjyys energia-alalla, jossa työtehtäväsi voivat olla tuotannossa, käytössä tai kunnossapidossa.
Oppisopimus
Oppisopimuksen solmimisen keskeisimpiä edellytyksiä on energia-alan työpaikka, jossa voi tehdä tutkinnon mukaisia työtehtäviä. Työnantajan on oltava valmis organisoimaan työpaikalla järjestettävää koulutusta ja tukemaan oppimista.
Koulutusta myös yrityskohtaisena
Taitotalo järjestää erikoisammattitutkintoja yrityskohtaisina koulutuksina. Järjestämme myös syventävää ja täydentävää energia-alan koulutusta. Lisätietoja saat kouluttajiltamme.
Tutkinto sisältää neljä pakollista tutkinnon osaa. Neljästä valinnaisesta tutkinnon osasta on valittava kolme. Jokaisen opiskelijan kanssa laaditaan henkilökohtainen suunnitelma opinnoista.
Tutkinnon rakenne
Voimalaitostekniikan osaamisala, voimalaitosmestari
Pakolliset tutkinnon osat (120 osp)
- Kunnossapitotyöt voimalaitosalalla
- Energiajärjestelmien käyttö ja ohjaus
- Toiminta voimalaitosympäristössä ja ympäristönsuojelu
- Esimiehenä toimiminen voimalaitosalalla
Valinnaiset tutkinnon osat (3 x 20 osp)
- Moottorivoimalaitosten käyttö ja käytön ohjaus
- Kaukolämpöverkko, vastapaineen tuotanto ja tuotannon ohjaus
- Metsäteollisuuden kattiloiden käyttö ja käytön ohjaus
- Typen- ja rikinpoistoprosessien käyttö ja käytön ohjaus
Tutkinnon suorittaminen
Koulutus kestää noin 2-3 vuotta. Opinnot henkilökohtaistetaan.
Koulutus sisältää 20 etä/lähiopetuspäivää sekä itsenäistä ja ohjattua opiskelua verkko-oppimisympäristössä.
Koulutusmuoto
Koulutus on mahdollista suorittaa oppisopimuskoulutuksena koulutuksena.
Oppisopimus on työelämälähtöinen koulutusmuoto, jossa suurin osa tarvittavasta ammatillisesta osaamisesta hankitaan tekemällä työtä omalla työpaikalla. Oppisopimuskoulutus sisältää työelämässä oppimista omalla työpaikalla, lähiopetusta sekä verkko-opintoja. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että opiskelijaksi hakeutuvalla on jo valmiiksi sovittuna alalle soveltuva työpaikka, jossa oppisopimuskoulutuksen voi toteuttaa. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta.