10.10.2024
Isännöintiala tarjoaa monipuolisia uramahdollisuuksia ja on hyvä vaihtoehto esimerkiksi alanvaihtajille, jotka etsivät uusia näkymiä työelämään. Pasi Wallenius, 48, työskenteli pitkään rakennusalalla operatiivisissa johtotehtävissä. Hänen työtehtäviinsä kuului tarjouslaskentaa, työmaaprojektien johtamista ja rakennushankkeiden valvontaa. Koronapandemian aikana Pasi jäi työttömäksi. Hän hakeutui TE-palveluiden ja Taitotalon järjestämään isännöintialan työvoimakoulutukseen, jossa on tavoitteena työllistyä ja suorittaa isännöinnin ammattitutkinto.
– Ala tuntui heti omalta. Vitsi, kun en tajunnut aikaisemmin isännöintialan mahdollisuuksia, Pasi sanoo.
Työssäoppiminen tarjosi mahdollisuuden tutustua alaan
Jo ennen opintojen alkamista Pasilla oli positiivinen käsitys Collierista.
– Kun olin rakennusalalla yhteistyö Colliersin kanssa toimi aina sujuvasti.
Colliers on kansainvälinen kiinteistöalan yritys, joka toimii 68 maassa ja työllistää Suomessa yli 400 ihmistä. Colliers ei tee lainkaan tavanomaista isännöintiä, vaan manageroi erilaisia sijoittajien omistamia kiinteistöjä. Kun Pasin opintoihin kuuluva työssäoppimisjakso alkoi, Pasi halusi ja haki aktiivisesti Colliersille työssäoppimaan. Pasi sai haluamansa työssäoppimispaikan, ja työpaikalla huomattiin nopeasti Pasin innokkuus ja halu oppia.
– Otin aktiivisesti vastuuta ja kysyin, että voisinko edistää erilaisia hankkeita. Esihenkilöni toimi mentorinani ja kannusti tarttumaan rohkeasti uusiin projekteihin.
Työssäoppimisen aikana Pasi tutustui hankintoihin, vuokraukseen ja asiakaspalveluun. Pasi kertoo, että teknisen isännöitsijän työ on monipuolista ja vaatii kokonaisuuksien hallintaa. Pasin mukaan rakennusalan taustasta on työssä hyötyä, mutta myös muilta aloilta tulleet opiskelukaverit ovat työllistyneet hyvin.
Oppisopimuksella vakinaiseen työhön
Pasin hyvin sujuvaa työssäoppimista ei ehtinyt kulua montaa kuukautta, kun Collierilta tarjottiin hänelle työpaikkaa ja mahdollisuutta opiskella isännöitsijäksi oppisopimuksella.
Pian Pasin vastuulla oli kahdeksan kiinteistön managerointi eli teknisen kiinteistöpäällikön tehtävät. Ennen pitkää hänellä oli 42 kiinteistöä hoidettavanaan. Nykyään Pasin vastuulla on 24 kiinteistöä ja kolme eri asiakkuutta.
Alun perin Pasin opintojen piti kestää noin vuoden, mutta oppisopimuskoulutuksen aikana Pasille tarjottiin tehtäviä, joiden hoitamisen edellytyksenä on suoritettu isännöinnin ammattitutkinto.
– Taitotalon ja Colliersin joustavuuden ansiosta sain mahdollisuuden valmistua aikaisemmin. Mahdollisuus suorittaa tutkinto nopeammin auttoi minua saamaan vakituisen työpaikan.
Pasin mukaan isännöinti- ja kiinteistöalan palkkataso on hyvä, työ on kiinnostavaa ja alalla on monenlaisia urapolkuja ja mahdollisuuksia. Yleensä hallinnollinen isännöitsijä vastaa kiinteistön hallinnollisista ja taloudellisista tehtävistä, kun taas tekninen isännöitsijä keskittyy kiinteistön tekniseen kuntoon ja korjaushankkeisiin.
Mikä ihmeen isännöitsijä?
Isännöinnin ammattitutkinto-opintoja Pasi suosittelee lämpimästi.
– Pääsee työskentelemään mielenkiintoisten projektien parissa ja työtä on monenlaisille ihmisille.
Pasin mukaan isännöintialaa on tärkeää markkinoida. Isännöinti on paljon muutakin kuin mitä perinteiset mielikuvat antavat ymmärtää. Titteli isännöitsijä saattaa luoda alasta vääränlaisen mielikuvan.
– Voisiko tulevaisuuden ammattinimike olla esimerkiksi kiinteistöpäällikkö, Pasi pohtii ja kertoo, että esimerkiksi hänen lapsensa kysyivät sanan isännöitsijä kuullessaan, että mikä ihmeen isännöitsijä ja ketä sinä oikein isännöit.
Taitotalo mukana muutoksessa
Pasi työllistyi unelmatyöhönsä suoritettuaan isännöinnin ammattitutkinnon. Hän on innoissaan työstään ja seuraavaksi hän aikoo suorittaa isännöinnin erikoisammattitutkinnon. Tällä hetkellä Pasi on työhönsä erittäin tyytyväinen. Tulevaisuuden työhaaveista kysyttäessä hän kertoo, että Colliers on Suomen suurin kauppakeskusisännöitsijä ja että ehkä hän voisi joskus kokeilla kauppakeskuspuolta.
– Lisäksi haluan nostaa isännöintialan profiilia. Voisin esimerkiksi kertoa alalle tuleville opiskelijoille isännöintialasta, sen opiskelusta Taitotalossa ja Colliersista työnantajana.
Pasin mukaan hänen urapolkunsa on hyvä esimerkki siitä, miten ammatillinen koulutus ja koulutuksen järjestäjän ja työnantajan yhteistyö vastaavat työelämän kohtaanto-ongelmaan. Pasin työllistymisen jälkeen Colliersille on tullut jo uusia harjoittelijoita Taitotalosta. Se ilahduttaa Pasia. Taitotalon kouluttajat huolehtivat opiskelijoista ja pitävät heihin ja työnantajaan säännöllisesti yhteyttä.
– Kouluttajat olivat kannustavia ja kiinnostuneita opintojeni etenemisestä ja vastailivat kysymyksiini nopeasti, Pasi sanoo.
Teksti: Johanna Rautio