
Kun prosessissa ilmenee poikkeama tai työssä sattuu läheltä-piti-tilanne, selvitätkö tilanteen juurisyyn? Oikean juurisyyn selvittäminen takaa sen, että kohdistat parantamisen oikeaan asiaan. Muussa tapauksessa parannustoimenpiteiden vaikutus on sattumanvaraista.
Varmista oikean asian parantaminen
Juurisyyanalyysi - yksinkertainen ja tehokas menetelmä
Juurisyyanalyysi on yksinkertainen, mutta tehokas menetelmä selvittää tapahtuman todellinen syy. Juurisyyanalyysiä kannattaa käyttää prosessissa tai toiminnassa ilmenneen poikkeaman tutkimiseen, työtapaturman tai läheltä-piti-tilanteen selvittämiseen, ongelmanratkaisuun tai minkä tahansa ei-toivotun tilanteen syyn selvittämiseen. Juurisyyanalyysin menetelmä on käyttökelpoinen myös, kun esimerkiksi kirkastetaan projektin tavoitetta.
Juurisyyn selvittämisen osaamisen kasvaminen
Valmennukseen osallistujat perehtyvät yksinkertaisiin ja toimiviin menetelmiin, joilla juurisyyn selvittäminen onnistuu. Nämä menetelmät ja työkalut on todettu käytännössä toimiviksi.
Kilpailukyvyn parantuminen
Järjestelmällinen juurisyiden selvittäminen takaa sen, että parantaminen keskittyy oikeisiin asioihin. Tämä varmistaa liiketoiminnan perusrakenteiden eli prosessien ylläpitämisen ja kehittämisen sekä antaa mahdollisuuden reagoida muutoksiin ja pysyä kilpailukykyisenä muuttuvassa toimintaympäristössä. Lisäksi järjestelmällisellä juurisyiden selvittämisellä varmistetaan työ- ja toimintaympäristön toimivuus ja turvallisuus.
Konkreettinen juurisyyn etsiminen varmistaa sen, että parantaminen kohdistuu oikeaan asiaan.
Koulutuksen sisältö
Juurisyysanalyysi -valmennuksen ydin koostuu kolmesta toisiinsa liittyvästä teemasta.
1. Selvitettävän tapahtuman määrittäminen
- Tapahtuman nykytilan kuvaaminen
- Tiedon kerääminen
- Ongelman määrittely
2. Juurisyyn selvittäminen
- Juurisyyanalyysityökaluja
- Juurisyyn selvittäminen prosessina
3. Ratkaisun suunnittelu
- Ratkaisun ideointi ja suunnittelu
- Vaikuttavuuden seuranta
Miten oppiminen varmistetaan?
Valmennus perustuu kolmeen toisiaan täydentävään oppimismenetelmään: muodollinen, sosiaalinen ja kokemuksellinen oppiminen. Näiden avulla varmistamme, että oppiminen on monipuolista, käytännönläheistä ja osallistavaa. Valmennuksen ytimessä ovat tutkittuun tietoon ja kokemuksiin perustuvat menetelmät ja työkalut (esim. Prosessijohtamisen työkirja). Hyödynnämme valmennuksessa Howspace oppimisalustaa.
Kenelle koulutus sopii?
Johtajille, päälliköille, esihenkilöille, asiantuntijoille, jotka vastaavat prosessien toiminnasta ja toimintaympäristön turvallisuudesta.