Kiinteistönhoitajat toimivat kiinteistöjen huolto- ja korjaustehtävissä. Työhön kuuluu kiinteistön tekniikan tarkkailua, pieniä huolto- ja korjaustöitä sekä piha-alueiden hoitoa. Ammatissa tarvitaan itsenäistä ja vastuullista työotetta, teknistä osaamista sekä asiakaspalvelutaitoja.
Kenelle tutkinto sopii?
Koulutus on tarkoitettu sinulle, joka työskentelet kiinteistönhoitajana tai olet hakeutumassa alalle. Sinulla tulee olla hyvä kirjallinen ja suullinen suomen kielen taito.
Opiskelijaksi valinnassa ovat ensisijalla hakijat, joilla ei ole suoritettuna ammatillista tai korkeakoulututkintoa, työttömät työnhakijat ja ylioppilaat
Koulutuksen sisällössä painotetaan kokonaisuuksien hallintaa, teknisten järjestelmien ymmärtämistä, työturvallisuutta, asiakaskeskeisyyttä ja ympäristönsuojelunäkökohtia kiinteistönhoidon kaikilla osa-alueilla sekä tietotekniikan käyttöä.
Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto muodostuu yhdestä pakollisesta, kahdesta osaamisalan pakollisesta, valinnaisista osista sekä yhteisistä tutkinnon osista. Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä.
Pakollinen osa
Asiakaslähtöisten puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen tuottaminen, 15 osp
Osaamisalan pakolliset osat
Kiinteistön yleishoito ja valvonta, 30 osp
Kiinteistöteknisten järjestelmien hoitaminen, 30 osp
Valinnaiset osat
Ilmanvaihtokoneiden toimintakunnon ylläpito, 20 osp
Kiinteistöautomaation käyttäminen, 20 osp
Koneiden käsittely puhtaus- ja kiinteistöpalvelualalla, 20 osp
LVI-järjestelmien toimintakunnon ylläpito, 20 osp
Piha- ja ulkoalueiden hoitaminen, 20 osp
Tutkinnon osa muusta tutkinnosta, 5 - 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
Tutustu tarkemmin tutkinnon perusteisiin tästä.
Oppiminen tapahtuu pääosin työpaikalla päivittäisissä työtehtävissä. Hoidettavat kiinteistöt voivat olla esimerkiksi asuinkerrostaloja, julkisia rakennuksia, toimisto- ja liikekiinteistöjä sekä erilaisia liikennepaikkoja. Tämän lisäksi osallistut lähiopintoihin Taitotalossa sekä ohjattuun verkko- ja itseopiskeluun sinulle suunnitellun aikataulun mukaisesti.
Tutkinnon suoritukset teet näytöin omien työtehtäviesi yhteydessä. Näytöissä arvioidaan, miten hyvin osaat suorittaa niissä vaaditut työtehtävät. Arvioinnin tekevät opettaja ja työpaikan edustaja yhdessä.
Tutkinnon suorittaminen
Koulutuksen kesto on noin 1,5 vuotta. Aiemmin hankkimasi osaaminen vaikuttaa koulutuksesi kestoon.
Koko tutkinnon sijasta voit myös suorittaa yksittäisiä tutkinnon osia (osatutkinto).
Monimuoto-opiskelu
Tutkinnon suorittaaksesi sinulla tulee olla työ- tai harjoittelupaikka ja mahdollisuus tehdä alan monipuolisia työtehtäviä.
Tutkinnon voit suorittaa myös suoraan näytöin ilman koulutusta, mikäli osaamisesi todetaan riittäväksi.
Koulutusmuoto
Koulutus on mahdollista suorittaa joko oppisopimuskoulutuksena tai omaehtoisena koulutuksena.
Oppisopimus on työelämälähtöinen koulutusmuoto, jossa suurin osa tarvittavasta ammatillisesta osaamisesta hankitaan tekemällä työtä omalla työpaikalla. Oppisopimuskoulutus sisältää työelämässä oppimista omalla työpaikalla, lähiopetusta sekä verkko-opintoja. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että opiskelijaksi hakeutuvalla on jo valmiiksi sovittuna alalle soveltuva työpaikka, jossa oppisopimuskoulutuksen voi toteuttaa. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta.
Omaehtoinen koulutus voi olla joko päätoimista tai sivutoimista ja se soveltuu niin työssäkäyvälle kuin työttömällekin. Omaehtoinen koulutus sisältää lähiopetusta, verkko-opintoja sekä koulutus- tai oppisopimuksella toteutettavia työelämäjaksoja. Päätoiminen opiskelija voi hakea Kelan opintotukea. Työttömien työnhakijoiden kannattaa olla yhteydessä omaan TE-toimistoon ja sopia mahdollisuudesta opiskella työttömyystuella. Sivutoimisen opiskelu mahdollistaa työssäkäynnin opintojen ohella. Lue lisää omaehtoisesta koulutuksesta.
Tarvitseeko yrityksesi uusia, innokkaita työntekijöitä?
Saat meiltä aikuisopiskelijoita työharjoitteluun tai töihin. Ilmoita paikasta, olemme sinuun yhteydessä!