Tutkintokoulutus antaa osaamisen, jolla kehität uusia tuotteita sekä nopeasti että hallitusti. Kun kehitetään uutta tuotetta, kukaan ei voi etukäteen täsmälleen ennustaa, mikä toimii, ja mikä ei. Siksi pitää kokeilla ja rakentaa malli, jolla ideoita ja konsepteja voidaan kokeilla nopeasti ja systemaattisesti.
Kenelle tutkinto sopii?
Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto soveltuu toimialasta riippumatta kaikille tuotteiden, palvelujen ja toimintojen kehittäjille kuten tuotekehittäjille, tuote- tai palveluvastaaville, tuoteomistajille, tuotekehityksen laadusta vastaaville, tuotekehityksen rajapinnoissa toimiville sekä yrittäjille.
Opiskelijaksi valinnassa ovat ensisijalla hakijat, joilla ei ole suoritettuna ammatillista tai korkeakoulututkintoa, työttömät työnhakijat ja ylioppilaat.
Taitotalon tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon opiskelijapalautteiden keskiarvoja 2023 ja 2024
- Olen tyytyväinen saamaani koulutukseen 4,8/5
- Opintojeni aikana varmistettiin, että sain tukea opintojen etenemiseen, jos sitä tarvitsin 4,8/5
- Saamani opetus ja ohjaus oli laadukasta 4,9/5
- Koulutuksen aikana sain osaamista ja ammattitaitoa, jota pystyn hyödyntämään 4,8/5
- Sain riittävästi opetusta ja ohjausta, jotta opintoni etenivät suunnitellusti 4,8/5
Lähde: Opetushallinnon tilastopalvelu, Vipunen.fi 29.10.2024
Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnolla pistät vauhtia kehitystyöhön
Kehittämisen kohteena voivat olla tuotteet, palvelut, materiaalit, menetelmät tai prosessit. Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto on oiva jatko-opiskelumahdollisuus, jos sinulla on käytännön kokemusta tuotekehitystyöstä ja haluat pätevöityä suorittamalla tutkinnon. Parhaimmillaan koko kehitystiimi osallistuu koulutukseen ja suorittaa tutkinnon.
Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon suorittaminen
Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto muodostuu yhdestä (1) pakollisesta ja kahdesta (2) valinnaisesta tutkinnon osasta.
Pakollinen tutkinnon osa on
- Proaktiivinen kehittäminen
Valinnaiset tutkinnon osat, joista valitaan kaksi (2) ovat
- Brändin rakentaminen
- Tuotteistaminen tuotekehitysprosessissa
- Innovaattorina toimiminen
- Palvelumuotoilu tuotekehitystyössä
- Tutkinnon osa toisesta ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta
Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto suoritetaan osoittamalla tutkinnossa vaadittu osaaminen käytännön tuotekehitystyössä suunnittelemalla ja toteuttamalla tuotteen, palvelun tai toimintamallien kehittämiseen liittyviä tuotekehitystöitä.
Lue lisää Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon perusteista.
Tutkinnon suorittaminen kestää tavallisesti noin vuoden. Osallistujan on myös mahdollisuus ottaa tavoitteeksi tutkinnon osan suorittaminen koko tutkinnon sijasta. Kesto ja tutkinnon suorittaminen ovat yksilöllisiä. Laadimme kanssasi henkilökohtaisen tutkinnon suorittamisen suunnitelman, jossa sovimme sinun aikataulusi.
Johanna kehitti opintojen aikana sarjakuvaohjeet helpottamaan ikäihmisten mobiilipankin käyttöä
Verkostoitumistapaamiset ja palvelumuotoilun valmennuspäivät
Koulutus rakentuu verkostoitumistapaamisista ja erillisestä palvelumuotoilun valmennuspäivistä.
Verkostoitumistapaamiset ja valmennuskerrat toteutetaan etänä.
Verkostoitumistapaamiset (yht. 16)
- Interaktiivisia koulutuskertoja, joissa asiantuntijan johdolla keskitymme erilaisiin tuotekehityksen aiheisiin. Keskustelulla ja kokemusten jakamisella on oleellinen rooli osaamisen lisäämisessä ja näkemyksen laajentamisessa.
- Kesto: 1,5 h (klo 8:30-10:00)
Palvelumuotoilun valmennuspäivät: palvelumuotoilu tuotekehitystyössä (4 koulutuskertaa)
- Perehdymme syvemmin palvelumuotoilun prosessiin osana tuotekehitystä sekä otamme haltuun palvelumuotoilun menetelmiä vahvistamaan käytännön tuotekehitysosaamista, brändinrakentamista, tuotteistamista ja innovointiosaamista.
- Koulutuskerrat ovat työpajatyyppisiä toteutuksia, joissa harjoitellaan ja kokeillaan erilaisia menetelmiä palvelumuotoilun prosessin mukaisesti sekä hyödynnetään käytännön esimerkkejä ja osallistujien kokemuksia ja osaamista.
- 4 x 3,5h (8:30-12:00)
Koulutuskertojen aiheet
- Palvelumuotoilun prosessi, haasteen määrittely
- Asiakasymmärrys, asiakastiedon kerääminen
- Tiedon analysointi ja visualisointi
- Ideointi ja prototypointi
Henkilökohtaiset ohjaustapaamiset
Tutkinnon suorittamisen apuna ja osana varmistamassa omaa kehittymistä toimivat henkilökohtaiset ohjaustapaamiset kouluttajan kanssa. Ne ovat n.40 minuutin Teams-tapaamisia, joissa keskitymme edistämään tutkinnon suorittamista ja opiskelijan omaa käytännön tuotekehitystyötä. Tapaamisia pidetään opiskelijan kanssa sovitun aikataulun mukaisesti.
Tutkinnon suorittaminen
Koulutuksen kesto on noin 1-1,5 vuotta
Opetus toteutetaan etäopiskeluna.
Opiskelijaksi valinnassa ovat ensisijalla hakijat, joilla ei ole suoritettuna ammatillista tai korkeakoulututkintoa, työttömät työnhakijat ja ylioppilaat.
Koulutusmuoto
Koulutus on mahdollista suorittaa joko oppisopimuskoulutuksena tai omaehtoisena koulutuksena.
Oppisopimus on työelämälähtöinen koulutusmuoto, jossa suurin osa tarvittavasta ammatillisesta osaamisesta hankitaan tekemällä työtä omalla työpaikalla. Oppisopimuskoulutus sisältää työelämässä oppimista omalla työpaikalla, lähiopetusta sekä verkko-opintoja. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että opiskelijaksi hakeutuvalla on jo valmiiksi sovittuna alalle soveltuva työpaikka, jossa oppisopimuskoulutuksen voi toteuttaa. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta.
Omaehtoinen koulutus voi olla joko päätoimista tai sivutoimista ja se soveltuu niin työssäkäyvälle kuin työttömällekin. Omaehtoinen koulutus sisältää lähiopetusta, verkko-opintoja sekä koulutus- tai oppisopimuksella toteutettavia työelämäjaksoja. Päätoiminen opiskelija voi hakea Kelan opintotukea. Työttömien työnhakijoiden kannattaa olla yhteydessä omaan TE-toimistoon ja sopia mahdollisuudesta opiskella työttömyystuella. Sivutoimisen opiskelu mahdollistaa työssäkäynnin opintojen ohella. Lue lisää omaehtoisesta koulutuksesta.